Nederlands Taal- en Cultuur Onderwijs

Vanaf het moment dat de NOB-leerlijn werd gepresenteerd door het NOB zijn wij aan de slag gegaan met het ontwerpen van een curriculum voor de gehele leerlijn. Aansluitend op het curriculum hebben wij daarvoor een lesprogramma ontworpen. 

 

Onze aanpak

Uniek aan dit curriculum is niet alleen dat het gebaseerd is op de NTC-leerlijn, maar ook dat het school-breed is opgezet. Elke groep/fase werkt op hetzelfde moment, wanneer mogelijk, op het eigen niveau aan hetzelfde doel. Ook is het compleet afgestemd op de leerbehoeftes van de leerling populatie van NTC-scholen.  

We hebben doelen omgezet in ik-doelen en zijn vanuit die doelen de lessen gaan vormgeven.

De lessen staan per lesweek in een zogenaamd lesplan op het platform LessonUp. Per les staat er een korte omschrijving over de inhoud van de les en ideetjes/werkvormen voor oefening in de klas. Aanvullend op de les zijn er ook uitlegbladen, woordkaarten en werkbladen ontwikkeld die als bijlage aan de lessen hangen.

Elke les wordt afgesloten met reflecteren op het doel. 

Door zelf meteen de lessen toe te passen in de dagelijkse praktijk op onze eigen NTC-scholen hebben we direct kunnen toetsen wat werkt en wat aangepast moet te worden. 

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op. In een videocall laten wij graag ons programma zien. 

 

LessonUp

Ons gehele lesprogramma (op dit moment fase 3 (groep 3 pilot, groep 4), fase 4 (groep 5/6 en fase 5 (groep 7/8) staat op het platform van LessonUp. Met een docentenaccount en aanschaf van ons lesprogramma is er toegang tot het programma. Het mooie van LessonUp is, dat de docent ongelimiteerd leerlingen kan toevoegen zonder bijkomende kosten. Je kunt een kijkje nemen in onze demo lessen: Lessen van kanaal NTC Def@ctO NL - LessonUp

 

Fase 3 groep 3

Voor groep 3 maken wij nog steeds gebruik van Veilig Leren Lezen. Over het aanleren van het leren lezen is jarenlang goed nagedacht waardoor wij de keuze hebben gemaakt om ons vast te houden aan die leerlijn/dat curriculum. De lessen in LessonUp zijn een aanvulling op Veilig Leren Lezen.

 

Fase 3 groep 4

Voor deze fase zijn de lessen van taal, spelling en werkwoordspelling beschikbaar.

 

Fase 4 en 5

Binnen deze fase worden de meeste lessen gedifferentieerd aangeboden waardoor je ook makkelijk met een combinatiegroep de lessen kunt inzetten. Maar ook bij een heterogene groep is de les alsnog goed inzetbaar. Ook voor deze fase zijn taal, spelling en werkwoordspelling beschikbaar.

 

Fase 6

Voor fase 6 hebben wij programma's ontwikkeld voor VO1, VO2 en VO3.

Deze programma's zijn in te zetten in combinatie met boeken. 

 

Meer vragen? Mail ons gerust: info@defact-o.nl of meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

Team DEF@ctO nl E.E.

Wij verkopen de lespakketten aan (NTC-)scholen maar bieden deze lessen niet zelf (online) aan. Ook scholen met taalzwakke leerlingen of NT2 leerlingen kunnen contact met ons opnemen voor het afnemen van de lessen.